1. HASTA YORUMLARI
  2. SIK SORULANLAR
Türkçe Sayfa AyarlarıLAZERLE VARİS TEDAVİSİ
  1. HASTA YORUMLARI
  2. +90312 224 1314
Türkçe Sayfa AyarlarıTürkçe Sayfa Ayarları
Merhaba;Size hangi konuda yardımcı olabiliriz ?

Varis Tedavisi

Varislerin Tedavisi Gerekiyor mu?

Varislerin tedavisi için karar verme aşamasına geldiğinizde nasıl bir yol seçeceğinize karar vermeniz zor olabilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda bu yazı size yardımcı olacaktır. Varislerin tedavisi bir kaç şekilde yapılmaktadır. Temel olarak ameliyatla varis tedavisi ve ameliyatsız varis tedavisi olarak ayrılabilir. 

Varis Ameliyatı

Varis hastalığının bilinen en eski tedavi yöntemi varislerin ameliyat ile kopartılarak çıkarılmasıdır. Varis ameliyatı işlemi ağrılı ve uzun iyileşme süresi nedeniyle tercih edilmez. Ancak uzun yıllar boyunca uygulanmış olan varis ameliyatlarındaki ana amaç varisleşmiş ve artık iyileşmesi mümkün olmayan damarların devre dışı bırakılmasıdır. 

Ameliyatsız Varis Tedavisi 

Varis ameliyatlarının ağrılı ve uzun iyileşmesi nedeniyle çoğu varis hastası varis ameliyatı olmaktan uzun zaman kaçınmışlardır. Buna bağlı olarak bacakta dayanılmaz ağrılar ve açık yaraların oluşması kaçınılmaz olmuştur. Ancak 2000 li yılların başlarında Amerikalı bir Girişimsel Radyoloji Uzmanı tarafından keşfedilen ameliyatsız varis tedavisiyöntemleri sayesinde varis hastalığının tedavisinde ameliyata son verilmiştir. Bu yöntemde de varisleşmiş damarlar devre dışı bırakılmaktadır. Ancak işlem ameliyatsız olarak yapılmaktadır. 

Varis hastalığına kim bakar

Bu sağlık sorunu geçmişte kalp damar cerrahları tarafından ameliyat ile tedavi edilirken gelişen tıp teknolojileri sayesinde ve bu teknolojileri kullanan Girişimsel Radyoloji Uzmanları sayesinde ameliyatsız şekilde tedavi edilmeye başlanmıştır.

Varis Nedir ve Kim Tedavi eder

Varis; bacak toplardamarlarında oluşan bir sağlık sorunudur. Bacak toplardamarlarının içinde kirli kanın kalbe doğru akışını sağlayan ve bacağa geri dönmesini engelleyen kapakçıklar vardır. Bu kapakçıklar damar içinde bulunan kanın kalbe doğru akışına izin verir ancak kanın aşağı doğru kaçmasını da kapanarak önler.

Bu kapakçıklar çeşitli nedenlerle kapanmamaya başlar ve toplardamar içindeki kan aşağıya doğru kaçmaya başlar. Böyle bir durumun ortaya çıkmasından sonra kirli kan bacak dokuları içinde birikmeye başlar. Dolayısıyla bacak şişmeye başlar. Şişen bacaktaki kirli kan dolayısıyla bacak kaşınmaya başlar, kirli kan miktarı arttığı için bacak rengi bozulmaya başlar. Gece uykuları sırasında kramplar oluşur. Bacak cilt yüzeyinden gözle görülür şekilde damarların miktarında artma başlar. Kılcal damarlarda artma oluşur.

Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi varis hastalığının tedavisinde geçmişte ameliyat yöntemi uygulanmakta iken varis hastalığına kalp damar cerrahları bakmaktaydı. Ancak yukarıda da ifade ettiğimiz gibi ameliyatsız varis tedavisi yöntemlerini keşfedenin bir girişimsel radyoloji uzmanı olması da göz önüne alındığında varis hastalığına artık radyoloji uzmanları bakmaktadır. 

Ameliyatsız Varis Tedavisi

Ameliyatsız Varis Tedavisi bacaktaki toplardamarların neden olduğu varis hastalığının ortadan kaldırılması için geliştirilmiş yöntemlerin tamamına verilen isimdir. Varisin tedavisinde başvurulan ameliyatsız varis tedavisi yöntemleri aşağıda ayrıntılı olarak açıklanmıştır.

Varis tedavi edilebilir bir sağlık sorunudur.

Varis türüne bağlı olarak farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Buna göre;

Kılcal Varisler

En yaygın görülen ve tedavisi mümkün olan varis türü kılcal varislerdir. 

Kılcal varisler kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte hastaların bir kısmında estetik bir kısmında ağrılı şikayetlere yol açar. Bu şikayetler karşısında kılcal varislere iki yöntem ile müdahale edilmektedir. Bunlardan birisi skleroterapi diğeri ise köpük tedavisidir. Bu tedavi yöntemlerine ilişkin olarak internet sitemizde daha ayrıntılı bilgilendirmeler bulunmaktadır.

Kalın Varisler

Tedavisi mümkün olan ve gözle görülebilir diğer varisler ise kalın varislerdir. 

Bu tip varis rahatsızlığı kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte estetik ve ağrı şikayetine yol açar. Bu şikayetler karşısında kalın varislere girişimsel radyoloji uzmanı doktorlar tarafından damar içi lazer uygulaması, damar içi radyofrekans uygulaması, damar içi buharla varis tedavisi ile tedavi yapılmaktadır. Bu tedavi yöntemlerinin tamamının ortak yanı varis olmuş olan ve artık çalışmayan bu damarın içeriden yakılarak kapatılması işlemidir. Bu nedenle hastanın durumuna bağlı olarak girişimsel radyoloji uzmanı ile birlikte hasta ortaklaşa olarak tedavi yöntemini belirler. Şu an dünyada en yaygın uygulanan yöntem damar içi lazer tedavisi olan EVLA (endo venöz laser ablasyon) dur. Damar içini tedavi yöntemlerine ilişkin olarak internet sitemizde ayrıntılı bilgiler bulunmaktadır.

Varis TedavisiSık Sorulan Sorular2
  • Varis Nasıl Geçer?
    Varis Nasıl Geçer?

    Bu sorunun yanıtı çoğu zaman düşündüğünüz kadar kolay olmayabilir. Varis hastalığı özel bir ilaçla ya da bitkisel varis tedavisi yöntemleri ile geçmez. Varis hastalığı toplardamarların fiziksel olarak bozulması sonucu ortaya çıkan bir hastalık olduğu için kullanılacak bir ilaçla ya da bitkisel bir kür ile geçmez. Varis hastalığının iyileşmesi için varisli damarların kapatılmasından başka yol yoktur. Bacaklarımızdaki birden fazla toplardamardan biri olan varisli damarlar kapatıldığında sağlıklı damarlar görevlerini daha rahat yaparlar. Böylece varise bağlı şikayetler yavaş yavaş ortadan kalkar. Varis nasıl geçer sorunuza daha fazla cevaplar için lütfen bize ulaşınız.

  • Varis Nasıl Tedavi Edilir?
    Varis Nasıl Tedavi Edilir

    Ancak gelişen tıp teknolojisi ve bu teknolojiyi kullanan girişimsel radyoloji uzmanlarının sayesinde varis nasıl tedavi edilir sorusu tekrar sorulmaya başlandı. Varisin tedavisinde ameliyat yöntemine artık başvurulmuyor. Varis ameliyatı yerine varisli toplardamar koparılarak çıkarmak yerine toplardamar olduğu yerde kapatmak tercih edilmeye başlandı.Varis bir toplardamar hastalığı olduğundan bu hastalığın tedavisi için geçmişte niteliğini yitirmiş olan toplardamarın ameliyat ile çıkarılmasından başkla bir yol yoktu.

    Toplardamar bir kaç şekilde kapatılabilir.
    1. – Lazerle varis tedavisi
    2. – Buharla varis tedavisi
    3. – Radyofrekans ile varis tedavisi
    4. – Köpükle varis tedavisi
    5. – Skleroterapi

    Kullanılan bu tedavi yöntemlerinin hepsinin ortak özelliği damar içine iğne deliği kadar bir yerden girilmesi ve damar içine ısı ya da ilaç uygulanması suretiyle damarın bir daha açılmayacak şekilde yapışarak kapatılmasıdır.

    Varis nasıl tedavi edilir sorusunun cevapları arasında bulunan; Lazer, Buhar yada Radyofrekans yönteminde damar içine sokulan tıbbi malzeme damarın içini yakar. Böylece damar yapışır ve bir daha açılamaz. Aslında ameliyat ile damarın koparılarak çıkarılmasındaki gibi o bölgede bozulmuş olan dolaşım sonlandırılmış olur.

    Varis nasıl tedavi edilir sorusunun bir diğer cevabı olan; Köpük ve skleroterapi ile varis tedavisinde ise damar içine verilen ilaç damar içine yapışarak damarın kapanmasına sebep olarak tedavininin tamamlanmasını sağlar.

    Varis nasıl tedavi edilir ve daha fazla bilgi için bize ulaşın
Uzm. Dr. Rengin Türkgüler Sorularınızı Cevaplıyor
  • T
    Tuna Aydın09.03.2019

    Rengin hanım merhaba, varis tedavisi olmak istiyorum. Fakat varis tedavisi çeşitlerinden hangisini tercih etmem gerektiğini tespit edemiyorum. Bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim. Teşekkürler

    Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

    Varis tedavisinde hangi tedavi yönteminin seçileceğine siz değil sizi muayene eden ve tedavi işlemini yapacak olan doktor tespit edebilir. Geniş damarların tedavisinde lazerle varis tedavisi yöntemi kullanılırken kılcal ve ince varislerin tedavisinde köpük skleroterapi yöntemi kullanılmaktadır.

Soru Sor
Adres Ufuk Üniversitesi Caddesi, Farilya Business Center, No: 8 Kat: 14 Ofis: 68 Çukurambar / Çankaya / Ankara Klinik 0312 224 1314 Mobil 0532 385 3193 Mail infodrrengin.com
uzm. dr. rengin türkgülerUzm. Dr. Rengin TürkgülerRadyoloji Uzmanı
0312 224 13140532 385 3193